Wat valt er te beleven in de omgeving van Oignies-en-Thiérache?


Wil je te weten komen wat er allemaal te beleven valt in Oignies-en-Thiérache?

Wij maken een kleine opsommingen van enkele bezienswaardigheden uit de buurt. 
Je vind er interessante musea, restaurants met lekker eten, winkels… Maar ook een dierentuin en een attractiepark.

Stoomtrein van de drie valeien Mariembourg

Stoom aflaten tussen Mariembourg en Treignes. Vertrek in Mariembourg voor een korte treinrit (diesel of stoom) in oude treinwagons met zicht op de kalkheuvels tussen Mariembourg en Treignes. In Treignes is er gelegenheid om het treinmuseum te bezoeken of om iets te drinken. Daarna keer je op hetzelfde traject terug.

Grotten van Neptunus

Hoe stalagmieten en stalactieten pilaren vormen…  De rivier Eau Noire heeft een grottencomplex uitgesleten in het kalkgesteente. Het bezoek gebeurt in groepen met een gids op vaste tijdstippen. Er is ook een boottocht in de ondergrondse galerijen (tenzij dit niet kan omwille van te hoge waterstand). Er is een korte wandeling van 1,5km  boven het grottencomplex. (Mont des Sens : gratis routebeschrijving beschikbaar aan het onthaal of in deze map)

Le Fondry des Chiens Nismes

Afdalen tussen de rotsen.
De Fondry des chiens is een bezoek meer dan waard. Het is een put vol rotsen tussen de kalkgraslanden rondom. Door de inwerking van de regen op het kalkhoudend gesteente zijn putten ontstaan tussen mooie rotsformaties. Bij droog weer kan je afdalen in de fondry. Hou wel de kinderen bij de hand! Door het microklimaat zijn er mediterrane plantensoorten die hier heel goed gedijen. De naam Fondry des chiens zou ontstaan zijn nadat lang geleden de bewoners van de streek hun overleden hond in de put kwamen werpen.

Brasserie des Fagnes Mariembourg

Achteraan de verbruikszaal van de Brasserie des Fagnes staat een volledige brouwinstallatie. Je kan er de verschillende stappen van het bier brouwen ontdekken. Vanuit de inox vaten lopen de leidingen rechtstreeks naar de tapinstallaties. Je kan er de verschillende bieren proeven, maar er zijn ook andere dranken verkrijgbaar. Er is ook een degustatieplateau verkrijgbaar waar je meerdere bieren kunt proeven in kleinere porties. Naast het ruime terras buiten is er een leuke en grote speeltuin voor de kinderen. En er is ook een binnenspeeltuin binnen… En je kan er ook een snack of uitgebreide maaltijd kiezen uit het ruime aanbod op de kaart.

Bunker van Hitler Brûly-de-Pesche.

De commandopost van Hitler uit 1940.
Op 6 juni 1940 kwam Adolf Hitler naar hier. Samen met zijn legerstaf leidde en controleerde hij de slag om Frankrijk vanuit deze locatie. Deze basis gaf hij zelf de ‘Wolfsschlucht’.
Er werden twee chalets gereconstrueerd zoals ze in 1940 hebben uitgezien. In het eerste paviljoen zijn er heel wat foto’s en films te zien over de commandopost die Hitler hier opzette. In het tweede paviljoen staat de organisatie van het verzet centraal.

Natuurpark Hermeton-Viroinval

Met 120 vierkante km aan bos is de streek een ideale plaats om te wandelen midden in de natuur. Er zijn verschillende wandelkaarten beschikbaar aan de receptie. Er zijn ook wandelingen geschikt voor kinderen en rolwagens. Enkele kilometer verder vind je de tiennes of kalkheuvels. Rond Oignies zelf vind je uitgestrekte toegankelijke bossen. Enkele kilometer zuidwaards kom je in de Maasvallei met zijn flanken en meanders.

Fietsen: ontdek de RAVel fietstochten… 

Tussen Mariembourg en Hastière ligt een kilometerslang autovrij fietspad.(geen steile hellingen) Tussen Oignies en Olloy kan je door de bossen fietsen op een geasfalteerd fietspad, wel enkele hoogtemeters… Of start jouw vlakke fietstocht in Givet en fiets langs de Maas stroomopwaarts Frankrijk binnen. Kleine fietstocht met de kinderen? Rond het stuwmeer van de Ry de Rome ben je zo rond… (5km) Of fiets een lange vlakke lus rond de meren van de Eau d’Heure in Cerfontaine…

 

Karting des Fagnes Mariembourg

Snelheid geeft je een adrenalineboost? Op een circuit van 625m in openlucht kan je door de bochten scheuren met een kart. Waan je een formule 1 -piloot en probeer de snelste tijd neer te zetten.

Jardins d’O Nismes

Ontdek het park van Nismes te voet of met een bootje… Het park naast de kerk is volledig gerenoveerd en er is een speeltuin met veel aandacht voor ‘water’. Je kan een elektrisch gestuurd bootje of roeibootje huren en het park rondvaren. Het park wordt uitgebaat door de dienst van toerisme. De toegang te voet is gratis.

Kano/Kajak op de Viroin

Peddel je weg door de natuur! Huur een kajak en vaar de Viroin af van in Dourbes, Olloy of Vierves tot in Treignes. Peddel vanaf Dourbes (30km), Olloy (13km) of van in Vierves (7km) en ontdek de vallei van deze Ardense rivier.

Wanyipark/Skipiste Oignies

Zomer: actie op vier wielen in het Wanyipark! Park waar je een initatie kunt krijgen in het mountainboarden. Ook verhuur van mountainbikes. Winterpret: alpiene ski, snowboard of langlaufen! 3 parcours op 370m hoogte enkel op reservatie.

Domein van de grotten van Han

Wildpark, bezoek aan de grotten, grote speeltuin,…

Op een uurtje rijden van Oignies ligt het domein van de grotten van Han. Uiteraard is een bezoek aan de grotten die werden gevormd door de rivier de Lesse een must. Ook het bezoek aan het wildpark is de moeite waard!

De bronnen van Chimay

In de bossen langs de weg tussen Chimay en de abdij van Scourmont in Forges kom je de bronnen van de Oise tegen. De rivier de Oise stroomt ten westen van Parijs in de Seine. Naast het stroomgebied van de Schelde, de Maas en de Yzer, heeft België nog een heel klein vierde stroomgebied.

Het stuwmeer Ry de Rome Pétigny

Wandelen of fietsen rondom het meer. Het stuwmeer van de Ry de Rome is 25 hectare groot en ligt in de bossen van Pétigny (Couvin). Je kunt een wandeling of een fietstocht maken rond het stuwmeer (5km).  Zwemmen en vissen in het meer is niet toegelaten. (drinkwatervoorziening) De tocht rond het meer is ongeveer vijf kilometer lang. De weg is verhard en dus ook geschikt voor buggy’s en rolstoelen.

Ruïne van het kasteel van Dourbes

Het kasteel van Dourbes of van de Haute Roche werd vernield in 1555 tijdens het beleg van Mariembourg. De ruïne is eenvoudig te bezoeken. Een bord geeft aan dat het hier privé is en de toegang verboden. De paden en het achtergelaten zwerfvuil maken duidelijk dat het toegangsverbod heel vaak met de voeten wordt getreden.Je kan langs links in de ruïne komen. (mooi uitzicht)